Satu kajian pada tahun 2012 menimbulkan persoalan sama ada Lactobacillus delbrueckii subsp atau tidak. Bulgaricus mempunyai kesan terhadap antigenisiti empat jenis protein susu, iaitu α-lactalbumin (α-LA), β-lactoglobulin (β-LG), α-kasein (α-CN), dan β-kasein (β-CN)). Protein ini adalah protein utama yang terdapat dalam susu sapi dan diketahui mempunyai sifat antigen pada manusia, terutama anak kecil dan bayi. 2-5% kanak-kanak dan bayi mengalami alergi protein susu lembu( CMPA), yang memberi kesan berbahaya kepada perkembangannya dan boleh mengakibatkan death. Alergi ini difasilitasi melalui antigenitas protein susu, iaitu kemampuan protein untuk memicu tindak balas imun dalam tubuh yang dapat mengakibatkan sejumlah reaksi alergi yang mungkin. Kajian ini dilakukan dengan mensimulasikan pencernaan susu dan susu yang tidak difermentasi yang diperam melalui pendedahan kepada Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus untuk membandingkan antigenitas mereka untuk melihat apakah penapaian mempunyai kesan terhadap antigenisitas protein. Antigeniti diukur melalui ujian imunosorben berkait enzim( ELISA). Hasilnya mendakwa bahawa penapaian susu sapi oleh Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus mengurangkan antigenitas α-LA dan β-CN. Meskipun demikian, ia juga meningkatkan antigenisitas α-CN sebaliknya β-LG tidak terjejas.
Gambar 358A | Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus dari sampel yogurt. Kutu bernombor berjarak 11 μm. | Bob Blaylock / Attribution-Share Alike 3.0 Unported | Page URL : (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:20101210_014809_LactobacillusBulgaricus.jpg) dari Wikimedia Commons
Pengarang : Allen Kuslovic
Ulasan
Catat Ulasan