Garis panduan saintifik untuk ujian

Pertama, probiotics mesti hidup semasa diberikan. Salah satu keprihatinan sepanjang literatur ilmiah terletak pada daya maju dan kebolehulangan pada skala besar hasil yang diperhatikan untuk kajian khusus, selain sebagai daya maju dan kestabilan semasa penggunaan dan penyimpanan, dan akhirnya kemampuan bertahan dalam asid perut dan kemudian di usus ekosistem.

Kedua, probiotics mesti menjalani penilaian terkawal untuk mendokumentasikan faedah kesihatan di host sasaran. Hanya produk yang mengandungi organisma hidup yang ditunjukkan dalam kajian manusia yang dapat direproduksi untuk memberikan manfaat kesihatan yang boleh dikatakan probiotik. Definisi manfaat kesihatan yang betul, disokong dengan bukti saintifik yang kukuh, adalah elemen yang kuat untuk mengenal pasti dan menilai kesan probiotik. Ciri ini merupakan cabaran untuk penyelidikan saintifik dan industri dengan alasan bahawa terdapat beberapa kesulitan, seperti kebolehubahan di laman web untuk penggunaan probiotik (oral, vagina, usus) dan proses penggunaannya.

Imej 348A | Mikrograf elektron imbasan berwarna yang menunjukkan Salmonella typhimurium (merah) menyerang sel manusia kultur | Fail ini kekurangan maklumat pengarang. / Public domain | Page URL : (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:SalmonellaNIAID.jpg) dari Wikimedia Commons

Imej 348A | Mikrograf elektron imbasan berwarna yang menunjukkan Salmonella typhimurium (merah) menyerang sel manusia kultur | Fail ini kekurangan maklumat pengarang. / Public domain | Page URL : (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:SalmonellaNIAID.jpg) dari Wikimedia Commons

Pengarang : Allen Kuslovic

Rujukan:

Mikrobiologi Perubatan I: Patogen dan Mikrobiologi Manusia

Mikrobiota Manusia

Ulasan