MacConkey agar adalah medium tanaman yang dirancang untuk menumbuhkan bakteria Gram-negatif dan mengotorkannya untuk penapaian laktosa. Ia mengandungi garam hempedu (untuk menghalang kebanyakan bakteria positif Gram), pewarna violet kristal (yang selain menghalang bakteria positif Gram tertentu), pewarna merah neutral (yang mengotorkan mikroba penapaian laktosa), laktosa dan peptone. Alfred Theodore MacConkey mengembangkannya sementara bekerja sebagai ahli bakteriologi untuk Suruhanjaya Pembuangan Kumbahan Diraja di United Kingdom.
Endo agar mengandungi peptone, laktosa, dipotassium fosfat, agar, natrium sulfit, asas fuchsin dan pada asalnya dikembangkan untuk pengasingan Salmonella typhi, tetapi kini jelas digunakan dalam pemeriksaan air. Seperti pada MacConkey agar, organisma koliform fermentasi laktosa, dan koloni menjadi merah. Organisme tanpa fermentasi laktosa menghasilkan koloni yang jelas dan tidak berwarna terhadap latar belakang medium yang samar-samar.
Gambar 399A | Gambar 3: Keluk Rs untuk sampel yang menunjukkan kepekatan bakteria yang berbeza sebagai masa penggunaan | Marco73it / Attribution-Share Alike 4.0 International | Page URL : (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Figure3_Impedance_Microbiology.png) dari Wikimedia Commons
Pengarang : Merim Kumars
Rujukan:
Mikrobiologi Perubatan II: Pensterilan, Diagnosis Makmal dan Tindak Balas Imun
Ulasan
Catat Ulasan