Saccharomyces cerevisiae digunakan dalam pembuatan bir, apabila kadang-kadang disebut ragi penapaian atau penanaman atas. Hal ini disebut dengan alasan bahawa selama tindakan fermentasi permukaan hidrofobiknya menyebabkan flok melekat pada CO 2 dan naik ke puncak kapal fermentasi. Ragi fermentasi atas diperam pada suhu yang lebih tinggi daripada ragi lager Saccharomyces pastorianus, dan bir yang dihasilkan mempunyai rasa yang berbeza daripada minuman yang sama yang ditapai dengan ragi lager. "Fruity esters" boleh terbentuk jika ragi mengalami suhu berhampiran 21 ° C (70
° F), atau jika suhu penapaian minuman berubah-ubah semasa tindakan. Ragi yang lemah terutamanya memanaskan pada suhu sekitar 5 ° C (41 ° F), di mana Saccharomyces cerevisiae menjadi tidak aktif. Ragi varian yang dikenali sebagai Saccharomyces cerevisiae var. Diastaticus adalah spoiler bir yang boleh menyebabkan penapaian sekunder pada produk yang dibungkus.Imej 363A | Saccharomyces cerevisiae. Tanda bernombor berjauhan 11 mikrometer. | Bob Blaylock / Attribution-Share Alike 3.0 Unported | Page URL : (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:20100911_232323_Yeast_Live.jpg) dari Wikimedia Commons
Pengarang : Allen Kuslovic
Ulasan
Catat Ulasan